Strony

czwartek, 12 kwietnia 2012

Faszerowana cukinia


Teraz trochę mojej kuchni. Oto jeden z pysznych obiadów, które ostatnio upichciłam:



Faszerowana cukinia:



po pierwsze: co potrzebujemy?

2 duże cukinie
ryż
mięso mielone
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula czerwona
pieczarki
papryka ( 3 kolory)
sól
pieprz
curry
papryka słodka
ser żółty
1 ząbek czosnku
kurkuma



 po drugie: jak przyrządzić?

- cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć małą łyżeczką środek, odrobinkę posolić i odstawić
- oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną na drobno cebulę
- pieczarki pokroić w dowolny sposób i dodać na patelnię
- po przesmażeniu cebuli i pieczarek dodać mięso mielone
- na oddzielnej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodać 3 papryki, posolić, popieprzyć , dodać curry, czosnek i słodką paprykę
- jak papryka będzie miękka, a mięso mielone dobrze przesmażone, obie patelnie połączyć
i w taki oto prosty sposób mamy już farsz
- ryż zagotować, dodać kurkumę. po zagotowaniu włożyć do filiżanki żeby uformować wieżyczkę, następnie ułożyć na talerzu ( ale to później, jak upiecze jak się cukinia)

cukinię nafaszerować farszem ( dziwnie to brzmi), następnie włożyć do piekarnika i piec aż cukinia będzie miękka, pod koniec pieczenia dodać starty żółty ser

ja piekarnik nastawiam na 180 stopni, piekę ok. 30 minut

smacznego :)

p.s. wersja dla wegetarian - oczywiście bez mięsa mielonego
       wersja dla wegan - oczywiście dodatkowo bez sera żółtego
i tak jest pyszne mniam mniam






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz