Teraz trochę mojej kuchni. Oto jeden z pysznych obiadów, które ostatnio upichciłam:
Faszerowana cukinia:
po pierwsze: co potrzebujemy?
2 duże cukinie
ryż
mięso mielone
4 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula czerwona
pieczarki
papryka ( 3 kolory)
sól
pieprz
curry
papryka słodka
ser żółty
1 ząbek czosnku
kurkuma
po drugie: jak
przyrządzić?
- cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć małą łyżeczką środek,
odrobinkę posolić i odstawić
- oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną na
drobno cebulę
- pieczarki pokroić w dowolny sposób i dodać na patelnię
- po przesmażeniu
cebuli i pieczarek dodać mięso mielone
- na oddzielnej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek,
następnie dodać 3 papryki, posolić, popieprzyć , dodać curry, czosnek i słodką
paprykę
- jak papryka będzie miękka, a mięso mielone dobrze
przesmażone, obie patelnie połączyć
i w taki oto prosty sposób mamy już farsz
- ryż zagotować, dodać kurkumę. po zagotowaniu włożyć do
filiżanki żeby uformować wieżyczkę, następnie ułożyć na talerzu ( ale to
później, jak upiecze jak się cukinia)
cukinię nafaszerować farszem ( dziwnie to brzmi), następnie
włożyć do piekarnika i piec aż cukinia będzie miękka, pod koniec pieczenia
dodać starty żółty ser
ja piekarnik nastawiam na 180 stopni, piekę ok. 30 minut
smacznego :)
p.s. wersja dla wegetarian - oczywiście bez mięsa mielonego
wersja dla wegan - oczywiście dodatkowo bez sera żółtego
i tak jest pyszne mniam mniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz