Strony

wtorek, 17 kwietnia 2012

przekąski na majówkę

Dziś mam zdecydowanie kulinarny dzień.
Ponieważ wiosnę już mamy, robi się coraz cieplej, a majówka za pasem, rozpocznie się sezon grillowy.
Ja jednak nie przepadam za tłustymi kiełbasami, kaszankami czy karkówkami, dlatego też dla gości podobnych do mnie, polecam przygotować przekąski z elementami mięsa:

Gruszka w szynce parmeńskiej:


Śliwka w boczku:


Nadziewane pieczarki zapiekane z serem:

pieczarki można " nadziać" np. szpinakiem lub papryką.

Koreczki:




A dla wegetarian można przygotować pyszne Szaszłyki warzywne:

Pychotka!!!

sałatka owocowa


Do zjedzenia sałatki owocowej nie trzeba chyba nikogo namawiać - same pyszności. Już nie mogę się doczekać kiedy będę mogła kupić świeże truskawki, czereśnie, maliny i jagody.


Póki co zadowalam się innymi owocami dostępnymi cały rok. Moje ulubione składniki na sałatkę owocową:

  • ananas
  • kiwi
  • banan
  • jabłko
  • mango
  • pomarańcz
Mimo, że owoce mają dość dużo cukru, to z pewnością są zdrowszą przekąską niż batonik czekoladowy albo chipsy.



bakłażan

Dziś kolejny przepis - zapiekany bakłażan.
Farsz przygotowujemy tak samo jak farsz do cukinii w moim poprzednim przepisie. Czyli wrzucamy na patelnię wszystkie warzywa jakie mamy i dodajemy przyprawy do smaku.


Przygotowanego bakłażana można posypać fetą i bazylią, co nadodaje daniu wyjątkowego smaku.
Smacznego :)